Koło zostało założone na wniosek studentów w roku akademickim 2016/2017. Celem działalności koła jest rozwój zainteresowań, pogłębianie i poszerzanie wiedzy studentów nt. żywienia w chorobach metabolicznych oraz umiejętności członków w zakresie projektowania, przeprowadzania, analizowania i publikowania wyników własnych badań naukowych.
Działalność w SKN jest okazją dla studentów do rozwoju umiejętności prezentacji, pracy w zespole a także zbierania wywiadów żywieniowych czy wykonywania badań antropometrycznych. Jak do tej pory efektem działalności koła jest publikacja 5 prac przeglądowych. Koło liczy rokrocznie od 5-10 studentów. Niektórzy absolwenci koła zdecydowali się na kontynuowanie swojej pasji naukowej na studiach doktoranckich.
Statutowe cele Koła realizowane są poprzez:
- wykonywanie eksperymentalnych prac dyplomowych,
- prezentacje aktualnych ciekawych prac naukowych na zebraniach Koła,
- wspólne z opiekunem przygotowywanie przeglądowych prac naukowych,
- zapoznanie z praktycznymi podstawami statystyki w badaniach naukowych, programowania w R, Statistice
- udział w tematycznych konferencjach naukowych z prezentacją wyników/prac własnych,
- uczestnictwo w imprezach naukowych organizowanych przez Uczelnię lub z udziałem Uczelni (np. Małopolskie Dni Diabetologiczne)
Członkowie koła wyznaczyli sobie następujące obszary dietetycznej działalności: m.in. cukrzyca, nadwaga/otyłość, zaburzenia lipidowe, żywność funkcjonalna, psychodietetyka, aplikacje mobilne w służbie choremu.
Opiekę naukową nad funkcjonowaniem i działalnością Koła Naukowego sprawuje dr hab. n. med. inż. Bartłomiej Matejko, adiunkt Katedry Chorób Metabolicznych UJ Collegium Medicum.
Osoby zainteresowane dołaczeniem do koła proszę o kontakt mailowy: b.matejko@uj.edu.pl